Sorbet z zielonej herbaty

Idealny na upały.

Składniki:

  • 2 kawałki cynamonu
  • 2 łyżki zielonej herbaty
  • 1-2 owoce kardamonu
  • 2 płaty białej żelatyny
  • 6-7 łyżek cukru
  • Ewentualnie 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego
  • ¼ l wytrawnego szampana

Reklama

 Przygotowanie:

Cynamon pokruszyć i wraz z herbatą i kardamonem zalać 0,5 l wrzątku, odstawić na 5 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Herbatę odcedzić, posłodzić, dodać odciśniętą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Ewentualnie dodać barwnik. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny, od czasu do czasu mieszać. Pozostały cukier skarmelizować, ostudzić, mieszając. 

Za pomocą 2 drewnianych łyżek zrobić nici z karmelu (zanurzać łyżki w karmelu, stykać i odrywać od siebie). Sorbet dekorować nićmi z karmelu.

Dowiedz się więcej na temat: Sorbet z zielonej herbaty

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje