Sos do mięs

Prosty sos powstały na bazie mleka i musztardy pasuje do wszystkich rodzajów mięs. Dodatek miodu sprawia, że jego smak staje się łagodniejszy, a zarazem głębszy, bardziej interesujący.

Sos pasuje do mięs serwowanych na ciepło i na zimno
Sos pasuje do mięs serwowanych na ciepło i na zimno123RF/PICSEL

1. W rondelku umieszczamy masło, podgrzewamy je na niewielkim ogniu, aż całkiem się rozpuści. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę, mieszamy, podsmażamy pilnując, by masa się nie przypaliła. Wlewamy mleko, całość mieszamy cały czas, aż do zagotowania.

2. Rondelek z zawartością zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę, miód, sól i pieprz, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas