Sos tysiąca wysp - Maciej Kuroń

2 różnokolorowe papryki (ok. 350 g); 2 cebule; 3 ząbki czosnku; 2 ostre papryczki pepperoni; 400 ml śmietany 18 - 22 proc.;

article cover
Wydawnictwo Jacek Santorski & co

Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać.

Z papryk i papryczek pepperoni usunąć nasiona i pokroić. Papryki, tymianek (najlepiej użyć świeżego - wtedy dajemy łyżkę świeżego tymianku), pietruszkę i szczypiorek zmiksować.

Rozgrzać masło i zeszklić czosnek i cebulę, dodać zmiksowane papryki i zioła, wymieszać i dusić 2 minuty.

Następnie wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, sosami tabasco i worcester oraz z sokiem z cytryny.

Dolać wszystko do duszących się warzyw. Doprawić solą, dolać wino i dusić jeszcze 3 minuty.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas