Sosy do mięs i szynek

Wybierz swój ulubiony!

Owocowe do polędwicy

Żurawinowy

Do garnka wrzuć 10 dag suszonej żurawiny. Zalej 150 ml czerownego wina i 100 ml wody. Gotuj, aż wyparuje 1/2 płynu. Przypraw cukrem i solą. Zmiksuj na gładko.

Pomarańczowy z imbirem

Reklama

Obierz 2 pomarańcze, miąższ pokrój na kawałeczki. Wrzuć je do garnka. Dodaj 1/2 szkl. białego wina i łyżkę rodzynek. Gotuj, aż wyparuje prawie cały płyn. Domieszaj 3 łyżki dżemu pomarańczowego. Sos przypraw solą, mielonym imbirem i estragonem.

Aksamitne do szynki

Śmietanowy

Stop 2 łyżki masła, oprósz 2 łyżkami mąki, zasmaż. Dolej 1 szkl. bulionu rybnego, 1/2 szkl. śmietany oraz sok z 1 cytryny. Zagotuj. Przypraw do smaku.

Musztardowy

Do garnka wlej 250 ml śmietany kremówki oraz 2 łyżki musztardy miodowej. Podgrzewaj cały czas, mieszając. Uważaj, by śmietana nie zaczęła wrzeć. Gdy sos stanie się już gęsty, domieszaj czubatą łyżkę musztardy francuskiej. Ewentualnie przypraw do smaku.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje