Spaghetti all' Amatriciana

Włoskie smaki.

Składniki na 4 porcje:

- 400 g spaghetti,
- sól,
- puszka pomidorów (850 ml),
- 2 cebule,
- 100 g wędzonej ogonówki,
- mała gałązka szałwii,
- 1-2 łyżki oliwy,
- pieprz,
- 2 pomidory,
- 50 g sera Pecorino,
- szałwia do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron gotować w osolonym wrzątku ok. 8 minut. Pomidory z puszki, porozkrawać na jeszcze mniejsze części, cebule i ogonówkę pokroić w kostkę. Listki szałwii pokroić w paseczki. Oliwę rozgrzać, przesmażyć cebulę i ogonówkę. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i szałwią. Smażyć 10 minut na mocnym ogniu. Pomidory wypestkować i pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu 2 minuty przed końcem gotowania. Makaron podawać z sosem, posypany startym serem.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal

Dowiedz się więcej na temat: Bolognese

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje