Spaghetti bolognese

Jest tak sycące, że z powodzeniem zastępuje cały obiad. A smakuje tak, że trudno poprzestać na pojedynczej porcji.

Smakuje obłędnie!
Smakuje obłędnie!123RF/PICSEL

1. Gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu.

2. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy bardzo drobno.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną cebulę i czosnek, smażymy kilka minut często mieszając, aż do lekkiego zrumienienia.

4. Do zawartości patelni dokładamy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie także przyprawą do mięs), smażymy wszystko razem ok. 20 minut.

5. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, studzimy, obieramy, kroimy drobno i dodajemy do smażącego się mięsa. Dodajemy przyprawy (oregano, bazylię, majeranek), smażymy jeszcze ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.

6. Na talerze wykładamy makaron, zalewamy mięsno-pomidorowym sosem, posypujemy obficie startym serem, dekorujemy zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas