Spaghetti – grzybowa carbonara z żółtkiem

Carbonara w nowej odsłonie

Składniki

  • Makaron np. Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
  • kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
  • wędzony boczek surowy 250g
  • parmezan 100g
  • czosnek 4 ząbki
  • żółtka 4 sztuki
  • masło 30g
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

DO DZIEŁA!

Reklama

1. Na pierwszy ogień...

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.

2. W międzyczasie...

Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.

3. To już prawie meta!

Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.

Brawo! Oto pyszna carbonara. Zaproś znajomych, niech też spróbują!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje