Spaghetti z mielonym

Proste danie, które smakuje zawsze i każdemu.

Spaghetti z klopsami to klasyka włoskiej kuchni
Spaghetti z klopsami to klasyka włoskiej kuchni123RF/PICSEL

1. Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Osącz na sicie, trzymaj w ciepłym miejscu.

2. Przygotuj sos z mięsa mielonego oraz warzyw. Mięso mielone rozdrobnij, wrzuć na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju. Smaż chwilę, mieszając. Obierz, opłucz i osusz cebulę. Pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć na patelnię z mięsem, przesmaż.

3. Obrane marchewki opłucz i pokrój w kostkę. Dodaj do składników sosu razem z osączonym groszkiem z puszki. Podlej kilkoma łyżkami wody. Duś na małym ogniu 5 minut. Dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą. Duś kolejne 5 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Ciepły osączony makaron spaghetti rozłóż na cztery talerze. Polej przygotowanym sosem, wymieszaj. Udekoruj listkami ziół.

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas