Spękane ciasteczka

Być może nie wyglądają jak wypieki z najlepszej cukierni, ale za to jak smakują! Nie bez znaczenia jest też fakt, że bardzo łatwo jest je przygotować - z ich "produkcją" poradzi sobie każdy.

Mocno czekoladowe i chrupiące
Mocno czekoladowe i chrupiące123RF/PICSEL

1. Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w rondelku razem z masłem, cukrem, rozpuszczamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.

2. Do przestudzonej masy wbijamy jajka, wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki. Masę wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin (lub po prostu na całą noc).

3. Po tym czasie formujemy z masy niewielkie, spłaszczone kulki, posypujemy je cukrem pudrem i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pilnujemy, aby się nie stykały. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas