Sprawdzone sposoby

Dobra gospodyni nie marnuje ani kromki chleba, tylko robi z niego takie pyszne potrawy, że rodzina zjada je pełna zachwytu.

1. Jeśli masz czerstwe pieczywo, możesz zrobić z niego pyszne tosty. Do miseczki wbij jajko, wymieszaj. Do drugiej wlej mleko. Kromki zanurzaj na chwilę w mleku, otaczaj jajkiem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj z sałatą lub pomidorami.

Reklama

2. Chleb najlepiej przechowuj w lnianym woreczku lub pojemniku na chleb. Jeśli kupiłaś za dużo pieczywa, przechowuj go kilka dni w lodówce lub zamroź. Gdy będziesz chciała go użyć, piecz przez 20 minut w piekarniku.

3. Czerstwą bułkę wykorzystaj jako grzanki. Pokrój ją w kostkę i usmaż na odrobinie oliwy. Podawaj z zupą krem.

4. Aby odświeżyć, pieczywo możesz włożyć do nagrzanego piekarnika (na najniższą półkę) naczynie z wodą, natomiast na wyższą włóż naczynie z chlebem, włącz piekarnik i poczekaj aż chleb delikatnie zmięknie.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje