Sprawdzone sposoby

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

Kupuj małe ilości sera, ponieważ do sprzedaży trafiają już sery dojrzałe, przez co mają krótki termin przydatności do spożycia
Kupuj małe ilości sera, ponieważ do sprzedaży trafiają już sery dojrzałe, przez co mają krótki termin przydatności do spożycia123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Kupuj małe ilości sera, ponieważ do sprzedaży trafiają już sery dojrzałe, przez co mają krótki termin przydatności do spożycia. Wyjątkiem są sery włoskie typu parmezan - te można bardzo długo trzymać w lodówce.

2. Sery trzymaj jak najkrócej w cieple, ponieważ twarde zaczną się "pocić", a pleśniowe topić. Ale też nigdy nie mroź serów, bo stracą swój smak.

3. Staraj się nie kupować odtłuszczonych serów, ponieważ zawierają mniej wapnia i witaminy D. Kupuj ser w kawałku, a nie w plastrach. Taki ser szybciej się psuje.

4. Aby ser się nie psuł, przed włożeniem do lodówki ułóż go na talerzyku i dołóż kostkę cukru lub szczyptę soli. Ser biały możesz lekko posolić.

5. Nie kupuj najtańszych serów, ponieważ najczęściej są zrobione nie z mleka, a z tłuszczów roślinnych.

Zmysłowe smaki: Sałatka z pomarańczy i seraInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas