Sprawdzone sposoby

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

1. Zupę przykrywaj pokrywką dopiero wtedy, gdy się zagotuje. Nie rób tego wcześniej, ponieważ warzywa tracą walory smakowe.

Reklama

2. Zupy bez ziemniaków solimy pod koniec gotowania, tak by warzywa nie chłonęły soli. Zupy z ziemniakami posól od razu po ich dodaniu.

3. Pieprz dodawaj do zup najlepiej pod koniec gotowania. W ten sposób unikniesz gorzkiego posmaku w zupie.

4. Wywar z mięsa i warzyw możesz odparować, przelać do plastikowych pojemniczków i zamrozić. W ten sposób uzyskasz naturalne kostki rosołowe.

5. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie klasycznej zupy, zagotuj obrane warzywa w całości, dopraw i zmiksuj na krem. Podawaj go z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje