Sprawdzone sposoby na kaszę

Rady gospodyń domowych.

Zupa z kaszą to smaczny i sycący pomysł na obiad
Zupa z kaszą to smaczny i sycący pomysł na obiad123RF/PICSEL

1. Kasza gotowana w zupie wchłania dużo wody, dlatego też na jedną część kaszy weź dziesięć części wody. Jeśli gotujesz zupę na dwa dni, możesz dodać jeszcze więcej wody, bo kasza mocno zagęszcza zupę.

2. Do zupy możesz dodać zarówno kaszę jęczmienną (perłowa mazurska, pęczak), pszenną (kasza manna, kuskus), jak i jaglaną. Najmniej nadaje się do zupy kasza gryczana, bo ma zbyt charakterystyczny smak, który zdominuje smak zupy.

3. Zupy z kaszą należy podgrzewać zawsze na małym ogniu i często mieszać, sięgając łyżką aż do dna garnka. Kasza jest ciężka, znajduje się na samym dnie i łatwo się przypala.

4. Smak kaszy doskonale podkreślają grzyby. Dodanie choćby dwóch małych suszonych grzybków do zupy sprawi, że nabierze ona bardziej intensywnego smaku i będzie aromatyczna.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas