Sprawdzone sposoby na sałatki
Skorzystaj z rad gospodyń domowych.
1. Aby wzbogacić smak sałatki, możesz dodać do niej żółty ser o ostrzejszym smaku, ser wędzony lub twarogowy. Smak delikatnej sałaty idealnie podkreśli także ser pleśniowy lub ser feta.
2. Jeśli do sałatki dodasz owoce, uwydatnij ich smak sosem z dodatkiem kilku łyżek soku pomarańczowego.
3. Aby sałatka była pełnowartościowym posiłkiem, składniki skomponuj tak, by warzywa stanowiły 50 procent całości, mięso, ryby i jajka 25 procent, a ryż, makaron lub ziemniaki także 25 procent.
4. Sałatę uprawiano w Chinach już w V wieku p.n.e., znana była też w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W Polsce pojawiła się w XIV wieku, przed przybyciem królowej Bony. Ale nie przepadano za nią. Mówiono: "Włoch się sałatą karmi, Polak od niej chudnie".