Śródziemnomorski kociołek warzywny

Z kotletami jagnięcymi.

Składniki na 4 porcje:

- 3 czerwone cebule, - 500 g bakłażana, - 400 g cukinii, - 250 g pomidorów,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- kilka igiełek rozmarynu,
- 2 listki laurowe,
- 100 ml. czerwonego wina wytrawnego,
- 300 ml bulionu warzywnego (instant),
- 500 g kotletów jagnięcych,
- 40 g wędzonego boczku,
- 1-2 ząbki czosnku,
- pół pęczka tymianku,
- 100 g chleba tostowego,
- odrobina soku z cytryny,
- 3-4 łyżki tartego parmezanu,
- cytryna i świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę obrać pokroić na cząstki, Bakłażana, cukinię i pomidory umyć i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. 4 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać, wrzucić przygotowane warzywa i mieszając obsmażać na silnym ogniu przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem. Dodać rozmaryn i listki laurowe. Zalać winem i bulionem i dusić ok 15 minut na mocnym ogniu. Kotlety jagnięce umyć. Boczek pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Tymianek drobno posiekać. Tosty pokroić na niewielkie romby. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek obsmażyć kotlety po 3-4 minuty z każdej strony. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać boczek i czosnek, przesmażyć, dodać pokrojone pieczywo tostowe, usmażyć grzanki i posypać tymiankiem. Warzywa doprawić jeszcze raz i nakładać na talerze wraz z pozostałymi składnikami. Dekorować cytryną i świeżymi ziołami. Posypać startym serem.
Czas przygotowania: 70 minut
Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal

Reklama

Wszystko o Grecji!

Dowiedz się więcej na temat: pomidory | cukinia | bakłażany | baranina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje