Staropolska zupa kminkowa

Z kluseczkami.

Składniki:

- pęczek włoszczyzny,
- 2 cebule,
- 250 g cielęciny z kością,
- 5 g suszonych grzybów,
- sól,
- 35 g masła,
- pół pęczka pietruszki,
- 100 g wątroby cielęcej,
- 2 żółtka,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- łyżka mąki,
- pieprz,
- 2 łyżki mielonego kminku

Przygotowanie:

Pokrojoną włoszczyznę, cebulę, mięso i grzyby umieścić w garnku, zalać wodą, posolić i gotować 2,5 godz. na słabym ogniu. Pozostałą cebulę drobno posiekać, zeszklić na 15 g masła, ostudzić. Pietruszkę posiekać. Wątrobę zmielić razem z usmażona cebulką. Dodać żółtka, pietruszkę i 3 łyżki bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i zostawić na 10 minut. Jeśli masa jest za miękka, dodać jeszcze łyżkę bułki. Za pomocą 2 łyżek formować kluski (łyżki zamoczyć wcześniej w wodzie). Kluski gotować w osolonej wodzie, na słabym ogniu 5-8 minut. Wyjąć, osączyć.
Warzywa i mięso wyjąć z zupy. Zupę przecedzić. Mąkę i kminek przesmażyć na maśle i stopniowo dodawać do zupy (mieszając). Zagotować i pogotować jeszcze kilka minut. Warzywa i mięso pokroić, dodać do zupy. Doprawić sola i pieprzem podawać z kluskami.
Czas przygotowania: 195 minut
Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje