STARTUJE FINE DINING WEEK

Rozpoczęła się dziewiąta edycja festiwalu kulinarnego Fine Dining Week. Wydarzenie potrwa do 13 września. Autorskie dania przygotowali znakomici Szefowie Kuchni w myśl motywu przewodniego: sezon na polski fine dining. 5-daniowe menu w festiwalowej cenie 129 zł za osobę to doskonała okazja do poznania nowych miejsc i smaków. Rezerwacji można dokonywać online.

Menu festiwalowe powstało z myślą o wakacyjnych podróżach po naszym kraju
Menu festiwalowe powstało z myślą o wakacyjnych podróżach po naszym krajumateriały prasowe

Podczas Fine Dining Week wybitne restauracje jeszcze szerzej otwierają swoje drzwi dla Gości - w trakcie festiwalu będzie można skosztować niedostępnego na co dzień menu degustacyjnego, obsługa restauracji opowie o potrawach, składnikach i stosowanych technikach. Letnia edycja Festiwalu przypada na czas pełni plonów, dlatego w menu zagości wiele dań skomponowanych z najlepszych polskich sezonowych produktów - warzyw, owoców i świeżych ziół z ekologicznych upraw i restauracyjnych ogródków.

- Menu festiwalowe powstało z myślą o wakacyjnych podróżach po naszym kraju. Pragniemy, by za sprawą wspomnianej kulinarnej podróży, Goście mieli okazję przenieść się do miejsc, smaków i zapachów, które znają, które pamiętają i które są im z wielu względów bliskie - mówi Arkadiusz Kozłowski, szef kuchni łódzkiej restauracji Quale.

Festiwal trwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Każdy pełnoletni Gość otrzyma także w prezencie kieliszek Martini Prosecco. W festiwalu wezmą udział takie restauracje jak m.in.: warszawskie Chianti, Koneser Grill, Oficyna w Pałacu Rozalin, krakowska Unicus, trójmiejska Biały Królik czy Mercato w gdańskim Hiltonie, łódzka Quale, wrocławska Mennicza Fusion, Babinicz w Dworzysku, szczecińska Radisson Renaissance, poznańska Enjoy Restaurant, gliwicka Plado, Dworek New Restaurant z Bielska-Białej. Warto się spieszyć z rezerwacją, gdyż liczba najlepszych stolików jest ograniczona.

Tegoroczna edycja festiwalu jest dedykowana utalentowanym szefom kuchni tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine oraz rozwijającej się polskiej scenie fine diningowej, która twórczo łączy tradycję z nowoczesnością.

- Polski fine dining ciągle ewoluuje. Nasi lokalni szefowie kuchni wymieniają się pomysłami i prą niesamowicie do przodu. W restauracjach fine diningowych Trójmiasta czuć fantastyczną energię i każda nowa odsłona menu jest kolejnym krokiem naprzód naszej lokalnej sceny restauracyjnej. Coraz śmielej szefowie kuchni eksperymentują z lokalnymi przepisami i odkrywają na nowo bogactwo polskich lasów i łąk - komentuje Marcin Oziębły, Front of House Manager, Biały Królik.

Festiwal odbywa się w duchu filozofii #RespectFood stworzonej przez jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie Massimo Botturę, który odwiedził festiwal w zeszłym roku. RestaurantClub jako organizator wydarzenia kontynuuję tę misję w ramach trwającej kampanii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie jedzenie w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Festiwalowe miasta i regiony: Warszawa, Wrocław, Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Trójmiasto, Szczecin

Termin Festiwalu: 26 sierpnia - 13 września 2020 r.

***

Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub zrzeszająca gości i restauracje. To największa platforma online do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas