Stek wołowy w bekonie z sosem z dodatkiem wódki

Męska kuchnia.


Reklama

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • Sól, pieprz
  • 150 g śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
  • 4 steki z polędwicy wołowej
  • 4 plastry bekonu
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 szalotki
  • 250 ml czerwonego wina
  • 100 ml zredukowanego bulionu wołowego
  • 50 ml wódki
  • 100 ml soku pomidorowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ułożyć w natłuszczonej żaroodpornej formie, każdą warstwę posypać solą i pieprzem. Zalać śmietaną wymieszaną z mlekiem i zapiekać w 200 st. ok. 25 minut na złoty kolor.  Medaliony wołowe owinąć plastrami bekonu, związać szpagatem. Mięso najpierw mocno obsmażyć (na patelni z żaroodpornym uchwytem lub w brytfannie), a następnie wstawić do piekarnika na 9 minut (200 st. C). Mięso zdjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. Do brytfanny, w której było smażone mięso, wlać wino, bulion i szalotki. Gotować, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Dodać wódkę i sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Medaliony zanurzyć w sosie. Podawać z gratinem z ziemniaków.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje