Steki z indyka

Z sosem pomarańczowym.


Reklama


Składniki:

- 60 dag filetów z piersi indyka,
- 2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1 papryczka chili,
- 3 czubate łyżki dżemu morelowego,
- sól, pieprz,
- 1 pomarańcza,
- łyżeczka vegety,
- olej,
- łyżka masła

Przygotowanie:

Papryczkę rozetnij usuń nasionka, strączek drobno pokrój. Sok pomarańczowy zmiksuj z dżemem i vegetą. Do tego włóż pokrojone w plastry mięso oraz papryczkę chili. Marynuj 2-3 godziny. Zamarynowane mięso ułóż na grillu opiecz z obu stron na rumiano lub usmaż na oleju. Marynatę zlej do rondelka, zagotuj.
Dodaj fileciki z pomarańczy oraz masło. Na małym ogniu gotuj około 5 min (ewentualnie można sos zagęścić łyżeczka mąki ziemniaczanej). Gotowe steki podawaj polane sosem pomarańczowym. Serwuj z kolorowym ryżem.

Dowiedz się więcej na temat: indyk | S.O.S. | drób | indyk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje