Steki z karkówki

Soczyste i aromatyczne.

Umyj cztery plastry karkówki (po ok. 20 dag każdy; może być też chuda łopatka albo szynka). Mięso wytrzyj do sucha, lekko rozbij. Opłucz 2 gałązki bazylii oraz po 1 gałązce rozmarynu i szałwii. Zioła osusz, grubo posiekaj. Wymieszaj je z 6 łyżkami oleju oraz sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Dodaj 2 ząbki czosnku, wcześniej obrane i przeciśnięte przez praskę. Kotlety posmaruj marynatą z obu stron. Włóż je do miseczki. Szczelnie przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Grill mocno rozgrzej, ew. cienko posmaruj olejem. Na ruszcie ułóż zamarynowaną karkówkę. Mięso piecz ok. 15 minut, często obracając. Przed podaniem kotlety udekoruj według uznania.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje