Straszne muffiny

Przerażające ciasteczka na Halloween.

Składniki na 12 stuk:

- 175 g masła,
- szczypta soli,
- 125 g cukru,
- paczka cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- 325 g mąki,
- paczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek mleka,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 325 g cukru pudru,
- do dekoracji: żelki Haribo, barwniki spożywcze, wiśnie koktajlowe,
- 24 kolorowe foremki z papieru

Przygotowanie:

Tłuszcz, sól, cukier, cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i również wmieszać. Dodać mleko. Składać po 2 papierowe foremki i włożyć do formy na muffiny, nakładać ciasto. Muffiny wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piec 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Sok cytrynowy zmieszać z cukrem pudrem i pokryć tym muffinki. Odstawić, aby polewa wyschła. Z żelek Haribo uformować pajączki i ozdobić nimi część muffinek. Z pozostałych zrobić "oczy" za pomocą wiśni, polewy i barwnika.

Dowiedz się więcej na temat: ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje