Strucla z marcepanem

Świetny przepis na świąteczną struclę

Czas przyrządzenia: 40 minut + pieczenie ok. 60 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 25 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 35 dag chudego twarogu
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 2 łyżki likieru morelowego
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 20 dag różnych orzechów (włoskich, pistacji, laskowych)
  • sól
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Orzechy grubo posiekaj, wymieszaj z żurawiną. Skrop likierem morelowym i odstaw na kilkanaście minut. Masę marcepanową pokrój w grubą kostkę. 
2. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Dodaj posiekane orzechy, żurawinę oraz marcepan. Przemieszaj. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie dobrze wyrób. 
3. Z przygotowanego ciasta uformuj struclę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 60–70 minut. Pozostałe masło stop. Upieczoną struclę lekko przestudź.Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje