Strucla z rodzynkami

Na świąteczny stół.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 80 ml mleka
  • jajko
  • 3 dag masła
  • 4 dag cukru
  • 15 dag rodzynek
  • 15 dag orzechów laskowych
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Przygotowanie:

1. Rodzynki i skórkę zalej rumem z wodą. W ciepłym mleku rozetrzyj drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, odstaw na 15 minut. Mąkę wymieszaj z aromatem, wlej drożdże, jajko, masło i cukier. Wyrób ciasto, przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godz. Bakalie odsącz, orzechy posiekaj.

Reklama

2. Do ciasta dodaj bakalie, zagnieć, uformuj z ciasta wałek, spłaszcz je ręką. Przykryj folią, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piecz przez 30 minut 180°C. Posyp cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje