Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i serem

Dla miłośników dań z kapusty kiszonej

Składniki

  • 3 łyżki mleka
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Oprószyć łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Następnie zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Składniki - farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g sera żółtego np. Aldamer MSM Mońki
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka kminku
  • sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania

Reklama

Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, dobrze odcisnąć z wody i posiekać. Boczek pokroić we drobne kawałki, cebulę w kostkę,  podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do kapusty. Dodać również roztopione masło pokrojony w kostkę ser, przyprawy i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć dwa oddzielne  rulony, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta.

Smacznego!


Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje