Strudel z makiem i wiśniami

Szybki i smaczny.

Składniki:

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 500 g chudego twarożku
  • 250 g gotowej masy makowej
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • Słoik wiśni (720 ml)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Reklama

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić. Twarożek, 100 g masy makowej, cukier waniliowy i pół opakowania budyniu wymieszać na gładka masę. Wiśnie osączyć. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 38x38 cm, posmarować roztrzepanym jajkiem. Połowę ciasta posypać bułką tartą i nałożyć na nią masę serową, następnie nałożyć wiśnie i 150 g masy makowej. Posypać startym marcepanem. Ciasto zawinąć i ułożyć (ukośnie) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować resztą jajka. Piec w 200 st. C przez 35-40 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje