Strudel z Małopolski

Wydaje się skomplikowany? Trudno się zwija? Wcale nie – z naszym przepisem zrobisz go z łatwością!

Czas przyrządzenia: ok. 3 godziny
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • ok. 50 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól
  • 3 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta
  • Nadzienie:
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka masła
  • 5 listków laurowych
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 4 jagody jałowca
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 8 łyżek octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 80 dag)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jabłka
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz

1. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście drobno poszatkuj.Cebule obierz, posiekaj.W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebule.Dołóż kapustę oraz listki laurowe, cynamon, jałowiec,anyż i ziele angielskie. Posól do smaku. Podlej winem i odrobiną wody. Duś pod przykryciem ok. godziny.Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem i jajkiem,wlej do mąki. Zagnieć gładkie,elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką albo miską odwróconą do góry dnem.Odstaw na ok. 40 minut. 

2. Polędwiczki opłucz,osusz. Mięso zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec posyp sola i pieprzem Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne,miąższ pokrój na kawałeczki.Kapustę wymieszaj z octem i cukrem. Dodaj jabłka oraz orzechy. Przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, usuń przyprawy,odstaw do wystudzenia. 

3. Ciasto rozwałkuj je na jak najcieńszy prostokąt. Placek dodatkowo rozciągnij palcami. Ciasto posmaruj połową stopionego masła i posyp tartą bułką. Na placku rozłóż kapustę. Ułóż polędwiczki- jedna za drugą.Zwiń, formując strudel.Przełóż go na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch posmaruj reszta stopionego masła. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje