Strudel z Małopolski

Wydaje się skomplikowany? Trudno się zwija? Wcale nie – z naszym przepisem zrobisz go z łatwością!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

1. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście drobno poszatkuj.Cebule obierz, posiekaj.W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebule.Dołóż kapustę oraz listki laurowe, cynamon, jałowiec,anyż i ziele angielskie. Posól do smaku. Podlej winem i odrobiną wody. Duś pod przykryciem ok. godziny.Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem i jajkiem,wlej do mąki. Zagnieć gładkie,elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką albo miską odwróconą do góry dnem.Odstaw na ok. 40 minut. 

2. Polędwiczki opłucz,osusz. Mięso zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec posyp sola i pieprzem Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne,miąższ pokrój na kawałeczki.Kapustę wymieszaj z octem i cukrem. Dodaj jabłka oraz orzechy. Przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, usuń przyprawy,odstaw do wystudzenia. 

3. Ciasto rozwałkuj je na jak najcieńszy prostokąt. Placek dodatkowo rozciągnij palcami. Ciasto posmaruj połową stopionego masła i posyp tartą bułką. Na placku rozłóż kapustę. Ułóż polędwiczki- jedna za drugą.Zwiń, formując strudel.Przełóż go na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch posmaruj reszta stopionego masła. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 st.

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas