Strudel ziemniaczany

Sprawdzi się na zarówno na obiad jak i kolację

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 40 dag ziemniaków (wcześniej ugotowanych
  • w mundurkach, wystudzonych i obranych)
  • 4 łyżki grubo posiekanych migdałów
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki posiekanego tymianku
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • trochę mąki do oprószenia ściereczki

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj sporą szczyptę soli.100 ml wody wymieszaj z 3 łyżkami oleju i jajkami, wlejdo mąki. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryjje ściereczką albo odwróconą do góry dnem miseczkąi odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie ziemniaki pokrójw kosteczkę. Migdały lekko zrumień na suchej patelni.Ciasto strudlowe przełóż na oprószoną mąką bawełnianąściereczkę. Jak najcieniej je rozwałkuj i dodatkoworozciągnij placek palcami. Posyp go pokrojonymiziemniakami, migdałami i tymiankiem. Polej śmietaną,oprósz solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Ciasto zwiń, pomagając sobie ściereczką. Strudel ułóżna blasze przykrytej pergaminem i posmaruj go pozostałymolejem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. Serwujna gorąco, np. z sałatką z buraczków i orzechów.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje