Sufleciki z pieczarkami

Prosty i tani przepis.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • 30 dag sera typu feta
  • 4 jajka
  • 10 dag startego parmezanu
  • 10 dag tartej bułki
  • 2 plastry wędliny drobiowej
  • gałka muszkatołowa l
  • szczypta curry
  • sól, pieprz
  • trochę masła do foremek
  • posiekany koperek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Wrzuć je do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj ok. 15 minut. Odcedź, przełóż na sitko i pozostaw tak, aż dobrze ocieknie. W tym czasie pieczarki oczyść, pokrój na małe kawałeczki. Usmaż na rozgrzanym maśle.

Reklama

2. Odłóż kilka różyczek kalafiora, resztę, zanim wystygnie, rozgnieć na pastę. Wymieszaj ją z pieczarkami i pokruszoną fetą. Dodaj jajka i starty parmezan. Wsyp tartą bułkę. Utrzyj. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, curry, solą oraz pieprzem. Wędlinę posiekaj.

3. Masę wymieszaj z różyczkami kalafiora i wędliną. Przełóż do foremek posmarowanych masłem. Wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 °C. Gotowe danie udekoruj koperkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje