Suflet serowy

To danie to wyzwanie!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 100 g sera Greyerzer
  • 100 g sera Gouda
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • 70 g mąki
  • 0,25 l mleka
  • sól, pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formyPrzygotowanie:

Sery zetrzeć na drobnej tarce. Tłuszcz roztopić i przesmażyć na nim mąkę. Do zasmażki stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając. Stopniowo dodawać żółtka. Na koniec dodać sery. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić na pół sztywno i połączyć z masą. Nakładać do nasmarowanych tłuszczem foremek i piec w rozgrzanym piekarniku (200 st. C) ok. 25 minut. Natychmiast podawać.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas