Świąteczne śliwki

Smakowity deser pachnący świętami.

Składniki na 8 porcji:

- 40 dag suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek),
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- 3 łyżki cukru, 2 goździki,
- otarta skórka z jednej cytryny,
- drobno pokrojona skórka z połowy pomarańczy,
- 10 dag płatków migdałów,
- 250 ml śmietany kremówki,
- ewentualnie cukier puder lub cukier waniliowy do smaku

Przygotowanie:

1. Czerwone wino wlać do małego rondelka. Dodać goździki, cukier i otartą skórką z cytryny. Całość zagotować na małym ogniu. Suszone śliwki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć w salaterce. Zalać gorącym winem z przyprawami, przykryć, odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
2. Śliwki dobrze osączyć na sitku, poukładać w szklanych pucharkach. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu nie przerywając mieszania. Śliwki w pucharkach posypać płatkami migdałów i skórką pomarańczową.
3. Śmietanę schłodzić, następnie ubić na sztywno, można dodać trochę cukru lub cukru waniliowego. Przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Rozetkami bitej śmietany udekorować gotowy deser.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje