Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny MSM Mońki

Składniki

  • 500 g filetu z sandacza
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 300 g serka topionego z papryką np. MSM Mońki
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • pieprz czerwony w ziarnkach

Sposób przygotowania

Rybę wyporcjować, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.

Reklama

Seler naciowy pokroić w małe kawałki i poddusić na maśle, na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodać serek topiony. Mleko połączyć z żółtkami rózgą kuchenną lub mikserem, dodać do selera z serkiem i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje