Świderki na ostro

Lubisz makaronowe dania? To z pewnością przypadnie ci do gustu!

Czas przyrządzenia: ok. 30 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 30 dag makaronu grube świderki
  • 1 średniej wielkości młody kalafior
  • 50 dag filetów z piersi kurczaka
  • 2 szkl. bulionu drobiowego
  • 4–5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 4 łyżki grubo startego żółtego sera do posypania
  • 2 szczypty skórki startej z cytryny
  • sól
  • grubo
  • utłuczony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

1. Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz, włóż do garnka. Zalej bulionem.Doprowadź do wrzenia.Następnie zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut.

2. W tym czasie kalafior oczyść, dokładnie umyj, podziel na różyczki.Włóż je do posolonego wrzątku. Gotuj 15 minut. 

3. W trzecim garnku zagotuj wodę na makaron.Posól ją do smaku.Świderki wrzuć do wrzątku.Gotuj ok. 10 minut.

4 Chili oczyść z pestek.Strączek opłucz, drobniutko posiekaj, wymieszaj ze skórką cytrynową oraz 2-3 łyżeczkami kolorowego pieprzu. Dodaj oliwę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

5. Filety wyjmij z bulionu.Pokrój w paski. Na dużej patelni rozgrzej przyprawioną oliwę . Włóż mięso i smaż razem przez chwilę.

6. Kalafior oraz makaron odcedź, dobrze osącz na sitku. Przełóż na patelnię z mięsem. Wymieszaj,krótko razem podgrzej.Potem wyłóż na talerze.Posyp żółtym serem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje