Święcelnik - popisowe danie wielkanocne śląskich gospodyń

Półsłodkie drożdżowe ciasto pieczone z wędlinami w środku to jedna z tradycyjnych śląskich potraw wielkanocnych i popisowe danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi.

Przepis na święcelnik jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a przysmaku nie może zabraknąć w koszyczku ze święconką.

Reklama

 - Ja uczyłam się piec święcelnik od babci i od mamy. Nie wyobrażam sobie bez niego Wielkanocy - powiedziała przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi Maria Trojan.

Jak zapewniła, ten wypiek zawsze się udaje, trzeba tylko uważać, żeby do ciasta drożdżowego nie dać zbyt ciepłego mleka. Wybór wędlin zależy od gustu - w ciasto można zawinąć boczek, baleron, kiełbasę, szynkę. Pani Maria odradza tylko krakowską suchą - lepiej, żeby wędliny były tłuściejsze. Niewskazane są też surowe, bo się nie upieką.

Każda gospodyni z Połomi oprócz święcelnika na świąteczny stół piecze też jego mniejszą wersję do koszyczka ze święconką. Ciasto podaje się najczęściej na kolację. Można je jeść samo, jak gotową kanapkę, jest też pyszne z żurkiem - zachwala pani Maria

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje