Święta first minute – co możemy przygotować wcześniej?

Okres świątecznych przygotowań to czas wytężonej pracy. Dobra organizacja i zaplanowanie wszystkich zadań, to podstawa by uniknąć świątecznej paniki, a w Wigilię i kolejne dni Świąt znaleźć czas na wytchnienie dla siebie i najbliższych.

Przepis na radosne, a przede wszystkim spokojne Boże Narodzenie, jest prosty i bazuje na przygotowaniu odpowiedniego planu. Stworzenie listy zakupów, ułożenie menu, które zagości na świątecznym stole, czy wreszcie wcześniejsze przygotowanie niektórych wypieków, pozwolą cieszyć się z tego świątecznego czasu. Rozwiązaniem są bakaliowe ciasta, które spokojnie można upiec na kilka dni przed świętami.

Reklama

Świąteczny keks nabierze odpowiedniego bakaliowego smaku i aromatu!

Świąteczny keks

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • 300 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej np. Bakalland
  • 50 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland
  • 50 g żurawiny np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Składniki wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do ogrzania w temperaturze pokojowej. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy do niego mieszankę keksową. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny, do momentu, kiedy bakalie wchłoną cały sok.

2. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Do wcześniej przygotowanej miski wkładamy masło i przy pomocy miksera ubijamy je na najwyższych obrotach, przez 5 minut, aż nabierze puszystości. Do masła stopniowo wsypujemy cukier puder, nie przestajemy ubijać. Dodajemy jajka, ubijając wszystko po każdym dodanym jajku. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia przy zmniejszonych obrotach miksera.

3. Miksujemy powoli do momentu połączenia składników. Dodajemy mieszankę keksową, rodzynki i żurawinę. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy (papier do pieczenia na spód, boki posmarowane masłem). Pieczemy przez około 45 - 50 minut (w zależności od rodzaju piekarnika, sprawdzamy ciasto patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Tak przygotowany keks trzymamy pod przykryciem, aby nie stracił wilgotności.

4. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

materiał zewnętrzny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje