Świeży soczek

Jak mogę przygotować domowy sok dla zdrowego maluszka, który właśnie skończył 5 miesięcy?

Świeże owoce należy umyć, przelać wrzątkiem i w razie potrzeby obrać lub oczyścić z pestek czy szypułek.
Świeże owoce należy umyć, przelać wrzątkiem i w razie potrzeby obrać lub oczyścić z pestek czy szypułek.123RF/PICSEL

Porcja soku dla niemowlęcia na początek jest niewielka (od 2 do 5 łyżeczek).

Należy go zrobić z owoców świeżych, dojrzałych i bezpiecznych (czyli hodowanych bez sztucznych nawozów i pestycydów).

Lepiej nie dodawać cukru, bo maluch w tym wieku powinien poznawać naturalne smaki.

Domowy soczek trzeba przygotować tuż przed podaniem dziecku, w przeciwnym razie straci wiele witamin.

Świeże owoce należy umyć, przelać wrzątkiem i w razie potrzeby obrać lub oczyścić z pestek czy szypułek. Potem jabłko czy gruszkę trzeba zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a maliny lub jagody rozgnieść łyżką i wycisnąć przez sitko.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas