Sycące sałatki z ziemniakami

Na dodatek łatwe w przygotowaniu!

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana123RF/PICSEL

Talarki w majonezowym sosie

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. 

2. W tym czasie por oczyść, natnij, dokładnie opłucz, pokrój w plasterki. Przełóż je na sitko i przelej wrzącą wodą. Dobrze osącz. Ogórki pokrój w plasterki. Ziemniaki odcedź, przestudź, potem pokrój w grubsze plastry. 

3. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Oprósz solą i pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem i lekko przemieszaj.

4. Majonez wymieszaj z jogurtem oraz musztardą. Ew. dodaj trochę pieprzu. Polej tym sałatkę, przemieszaj. 

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
Sałatka z buraczkami
Sałatka z buraczkami123RF/PICSEL

Słodko-kwaśna z grzybkami

Sposób przygotowania

1. Buraki wyszoruj, ugotuj do miękkości (ok. 1 godz.). Obierz je z łupinek. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź, wystudź. Cebulę obierz. Jabłko umyj, oczyść. Grzybki osącz. 

2. Przygotowane składniki pokrój w kostkę. Wymieszaj. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodaj natkę. Polej śmietaną i majonezem, przemieszaj.

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria Kulinaria
Sałatka z makrelą
Sałatka z makrelą123RF/PICSEL


Z wędzoną makrelą

Sposób przygotowania

1 .Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Gotuj w mundurkach w posolonej wodzie przez 20-25 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. 

2. Przestudzone ziemniaki obierz z łupinek. Potnij je na połówki albo duże kawałki. 

3. Rukolę opłucz, osusz. Mięso ryby oddziel od skóry i kręgosłupa. Usuń widoczne ości. Mięso rozdrobnij widelcem. 

4. Wymieszaj ziemniakami z kawałeczkami makreli. Przypraw odrobiną soli i pieprzem. Majonez połącz z musztardą. Polej tym sałatkę. Wymieszaj ją z listkami rukoli. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas