Sycące wstążki z warzywami i mięsem

Kolorowe i aromatyczne danie!

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4 osoby

Składniki

  • 150–200 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich
  • 1/2 cebuli
  • 100 g różyczek brokuła (mrożonych)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 czerwonej
  • papryczki chili
  • 1/2 świeżej czerwonej papryki
  • 300 g makaronu typu wstążki

Składniki na sos

  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Polędwicę umyj i pokrój w paseczki, obtocz w przyprawie, odstaw do lodówki.Ocet ryżowy wymieszaj z cukrem, ketchupem i sosem sojowym, zagotuj. Mąkękukurydzianą rozrób z wodą i stopniowo dodawaj do sosu, mieszając. Zagotuj.Makaron ugotuj al dente. Cebulę pokrój w półplasterki, chili posiekaj, paprykępokrój w paseczki, usuwając gniazdo nasienne. Na patelni z grubym dnemrozgrzej olej i podsmaż mięso do zrumienienia. Dodaj chili, cebulę, paprykę i smażprzez minutę. Wrzuć różyczki brokuła, smaż aż będzie miękki. Wlej wcześniejprzygotowany sos, dodaj odcedzony makaron. Wymieszaj i podawaj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje