Szafranowy drożdżowiec

Rozpływa się w ustach!

Składniki - ciasto

  • 3 szkl. mąki
  • 2 szkl. cukru
  • 15 dag masła
  • 15 żółtek
  • 2 białka
  • 2 szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 laska wanilii lub esencja waniliowa
  • ew. garść rodzynek
  • szczypta szafranu i 50 ml spirytusu
  • sól
  • tłuszcz i bułka tarta do foremki

Składniki - polewa i dekoracja

  • 5 dag masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta kurkumy lub żółty barwnik
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania

1. Dwa dni przed przygotowywaniem babki szafran zalej spirytusem i odstaw. 

2. Ciasto: wanilię rozkrój, wydrąż rdzeń, razem ze skórką dodaj do 1 szkl. mleka. Gotuj 3-4 minuty, wyjmij skórkę wanilii. Wrzącym mlekiem zalej 2 szkl. mąki. Resztę mleka lekko podgrzej z 2 łyżkami cukru, rozpuść w nim drożdże, połącz z mąką. Odstaw do wyrośnięcia. 

3. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Masło stop. Białka ubij na pianę. Wyrośnięty zaczyn połącz z żółtkami, przestudzonym masłem, resztą mąki i szczyptą soli. Wyrób elastyczne ciasto. Dodaj szafran z alkoholem i białka, delikatnie wymieszaj. Foremkę natłuść, oprósz bułką tartą. Wlej ciasto, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w 190 st. C. 

4. Polewa: zagotuj masło, mleko, cukier i kurkumę. Gdy zgęstnieje, polej przestudzoną babkę, udekoruj skórką

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje