Szakszuka

To danie z pewnością podbije wasze serca, a już na pewno podniebienia! Nic nie smakuje lepiej niż szakszuka.

Smakuje wspaniale
Smakuje wspaniale 123RF/PICSEL

1. Cebulę pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w paski lub dużą kostkę. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonym wrzątku.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 2 min. Dodaj pokrojoną paprykę, smaż na średnim ogniu ok. 5 min. Następnie dodaj pomidory z puszki, słodką oraz ostrą mieloną paprykę, duś ok. 10 min, aż sos zgęstnieje. Wrzuć fasolkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zrób w sosie dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Duś pod przykryciem 4-5 minut aż białka się zetną a żółtka pozostaną jeszcze płynne. Patelnię zdejmij z ognia i posyp danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem. 

Przepis na tunezyjską szakszukęInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas