Szakszuka - dobra na każdy posiłek

Możesz ją zaserwować na śniadanie, na obiad lub na kolację. Zawsze będzie na miejscu, zawsze będzie smakowała. Szakszuka, bo o niej mowa, powstaje w kilka chwil, w kilka chwil też znika z talerzy.

Potrawę rodem z Bliskiego Wschodu można łatwo wyczarować w zaciszu własnej kuchni
Potrawę rodem z Bliskiego Wschodu można łatwo wyczarować w zaciszu własnej kuchni123RF/PICSEL

1. Paprykę i szynkę kroimy drobno, obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli korzystamy ze świeżych pomidorów, nacinamy je, sparzamy, obieramy, drobno kroimy, ewentualnie przez kilka sekund blendujemy je w wysokim naczyniu. Jeżeli wybraliśmy pomidory z puszki, przelewamy je wraz z zalewą do wysokiego naczynia i krótko blendujemy na niezbyt gładką masę.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek często mieszając, po minucie dodajemy paprykę i szynkę, smażymy wszystko razem. 

3. Do zawartości patelni dolewamy masę pomidorową, doprawiamy, mieszamy i po czym smażymy całość około 5 minut.

4. Przy pomocy drewnianej łopatki/szpatułki tworzymy w masie wgłębienie i ostrożnie wbijamy tam jajko. Zachowując odstęp robimy jeszcze dwa kolejne wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Lekko je solimy. przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy wszystko razem jeszcze mniej więcej 4 minuty, aż białka się zetną. Posypujemy danie zieleniną i wykładamy na talerze.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas