Szarlotka babuni

Tradycyjny przepis.

Składniki na 12 porcji:

- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki kaszy manny,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jabłek, 3 łyżki cukru,
- 1/2 kostki margaryny lub masła.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać (nie należy przejmować się tym, że ciasto będzie miało sypką postać). Podzielić je na trzy równe części. Jabłka umyć, obrać, utrzeć na tarce o dużych otworach. Dusić razem z cukrem i ewentualnie cynamonem, jeśli ktoś lubi jego smak, około 10 minut. Na dno formy do ciasta wysmarowanego margaryną lub masłem wsypać pierwszą część ciasta, a na nią pierwszą część jabłek. Następnie znów przysypać to ciastem i jabłkami. Na wierzchu powinna być ostatnia część sypkiego ciasta. Margarynę lub masło schłodzić w lodówce, potem utrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta. Szarlotkę piec około 45 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.
Po upieczeniu można posypać ją cukrem pudrem i udekorować. Można podawać ją na ciepło lub na zimno.
1 porcja - 320 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: szarlotka | ciasta z owocami | jabłka | ciasta

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje