Szarlotka z migdałową skórką

Doskonale smakuje z lodami.

Składniki na 12 porcji:

Ciasto:
- 1 i 1/3 szkl. mąki,
- 15 dag masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 jajko, szczypta soli
Nadzienie:
- 1 słoik prażonych jabłek,
- pół szkl. cukru,
- 1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku),
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
- szczypta cynamonu i mielonych goździków
Skórka:
- 10 dag płatków migdałowych,
- po 3 łyżki cukru trzcinowego, miodu i masła

Przygotowanie:

1. Z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i jajka zagnieć kruche ciasto. Schłodź w lodówce. Następnie ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Wylep nim spód i brzegi (na ok. 3 cm) wyłożonej pergaminem tortownicy.
2. Jabłka wymieszaj z cukrem, proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami. Wyłóż na ciasto. Na wierzchu rozsyp warstwę płatków migdałowych. Posyp je cukrem trzcinowym, polej miodem i obłóż pokrojonym w cienkie płatki masłem. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 50 minut. Podawaj z lodami.
Czas przygotowania: 1 godziny i 15 minut
1 porcja zawiera 265 kcal Przepis na jabłka do szarlotek

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | szarlotka | ciasta z owocami | jabłka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje