Szarlotka z twarogiem

Najlepiej smakuje na ciepło!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 5 łyżek masła
  • 3 jajka
  • 4 żółtka
  • 1/2 op. (5 dag) kruchych ciastek korzennych
  • 50 dag mielonego twarogu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • rdzeń zeskrobany z 2 lasek wanilii
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 6 łyżek cukru
  • 3 duże słodkie jabłka deserowe
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • tłuszcz i trochę cukru do formy
  • 1 czubata łyżka cukru pudru wymieszana z mielonym cynamonem i goździkami do oprószenia zapiekanki

Sposób przygotowania

1. Masło stop, przestudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Ciastka korzenne pokruszyć w malakserze. Twaróg wymieszaj ze wszystkimi żółtkami (w sumie 7) oraz skórką cytrynową, rdzeniem wanilii i kaszką. Dodaj stopione masło. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj ją do masy serowej. Wsyp okruszki ciastek i delikatnie przemieszaj. 

2. Jabłka umyj, wytrzyj, obierz ze skórki. Potem pokrój je na cząstki i wytnij środki z pestkami. Cząstki jabłek pokrój w cienkie plasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Żaroodporną formę (o poj. 1 litra) posmaruj tłuszczem i oprósz cukrem. W tak przygotowanej formie na przemian układaj warstwy masy serowej oraz jabłek. 

3. Formę z zapiekanką wstaw do większego naczynia napełnionego mniej więcej do połowy wodą. Całość wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje