Szaszłyk z wątróbek - Maciej Kuroń

Na jedną osobę:; 150 g wątróbek drobiowych; 50 g boczku wędzonego; 50 g suszonych śliwek bez pestek; 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego; 1 łyżka oleju i soku z cytryny;

łyżeczka miodu, sól, pieprz, majeranek; 2 - 3 patyczki do szaszłyków wymoczone w wodzie.

Reklama

Wątróbki myjemy, czyścimy z tłuszczu i błon. Dzielimy na pojedyncze kawałki, ale nie kroimy. Boczek kroimy na plasterki o boku 2,5 cm.

Wątróbkę i boczek mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny, miodem i przyprawami.

Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas mieszamy.

Suszone śliwki zalewamy odrobiną wrzątku, żeby spęczniały.

Na patyki nabijamy na przemian boczek, wątróbkę, śliwkę. Układamy w nagrzanym do 150 st. C piekarniku i pieczemy 20 - 25 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą.

Szaszłyki możemy grillować albo usmażyć na patelni na oleju.

Tak przygotowane szaszłyki podaje się również na zimno.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Wydawnictwo Jacek Santorski & co

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje