Szaszłyki kminkowe

Z pewnością posmakują gościom!

Składniki

  • 6–8 młodych ziemniaków
  • 2–3 kawałki cienkiej kiełbasy śląskiej albo grillowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • suszone zioła prowansalskie
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oleju
  • kminek
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki starannie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka. Zalej bulionem. Dolej tyle wody, by ziemniaki były całkowicie przykryte. Ząbki czosnku obierz, wrzuć do garnka z ziemniakami. Dodaj też sporą szczyptę kminku. Ziemniaki gotuj w mundurkach przez 20 minut. 

2. W tym czasie kiełbasę pokrój na 20 grubszych plasterków. Dymki oczyść, cebulki i szczypiorek grubo posiekaj. Miękkie ziemniaki odcedź, lekko przestudź, polewając zimną wodą. Potem pokrój je na 20 plasterków. 

3. Ponabijaj na przemian po 5 plasterków kiełbasy i ziemniaków na długie drewniane patyczki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż szaszłyki. Zrumień je ze wszystkich stron. Pod koniec posyp ziołami prowansalskimi, odrobiną kminku i pieprzem. Udekoruj dymkami. Podawaj np. z sosem jogurtowo-ziołowym.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje