Szaszłyki z indyka i winogron
Dawniej indyk gościł tylko na magnackich stołach. Teraz to trzecie najpopularniejsze mięso w Polsce. Tym, którzy lubią cieszyć się jego smakiem, podsuwamy przepis na szaszłyki z indyka i winogron
Jego autorem jest Piotr Pilichowski, uczestnik III edycji "MasterChefa".
Oto składniki potrzebne do przygotowania szaszłyków:
500 g piersi z indyka
oliwa z oliwek
rozmaryn
kiść winogron (białych lub czerwonych)
cztery ząbki czosnku
jedna cytryna
dwie cykorie
Przygotowanie
Jak te produkty zamienić w pyszne danie, wyjaśnia Piotr Pilichowski, uczestnik III edycji programu "MasterChefa".
- Pierś z indyka należy zamarynować na dwie godziny w oliwie z oliwek, rozmarynie i czosnku. Tak zamarynowaną pierś kroimy w długie paseczki, ok. 1 cm x 15 cm - mówi PAP Life znawca kulinariów.
- Na wykałaczkę nadziewamy naprzemiennie paski z piersi indyczej i winogrono. Całość skraplamy sokiem z cytryny i smażymy na patelni - około minuta z każdej strony" - instruuje Pilichowski.
Szaszłyki serwujemy na liściu z cykorii. Danie smakuje najlepiej podane z piwem typu ciemny lager.
O łączeniu jedzenia z piwem Pilichowski opowiadał w ramach Książęcych Warsztatów Pobudzania Wyobraźni Kulinarnej, zorganizowanych dla mediów w warszawskim studiu CookUp.