Szaszłyki z kukurydzą

Przygotuj je na grilla!

Składniki

  • 2 kolby kukurydzy
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeże zioła

Składniki - sos barbecue

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • olej
  • kilka pomidorów
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • tarty imbir

Sposób przygotowania

1. Patyczki mocz 30 minut w zimnej wodzie. Kukurydzę pokrój w kilkucentymetrowe plastry, a papryki w grubą kostkę. Nabijaj warzywa na patyczki. Pędzelkiem rozsmaruj oliwę na szaszłykach. Grilluj, aż warzywa się zarumienią. Przed podaniem obsyp natką pietruszki. Dekoruj świeżymi ziołami. 

2. Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Duś do miękkości. Dodaj ocet winny, sos sojowy i cukier. Odparuj połowę wody. Przypraw i gotuj, aż zgęstnieje, całość zmiksuj blenderem na gładką masę. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje