Szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawin

Ciekawe połączenie drobiu, owoców i przypraw.

article cover
materiały prasowe

- 1 dojrzałe mango,
- sok z 1 limonki,
- 50 g suszonych żurawin amerykańskich,
- 1 mała zielona papryczka chili,
- kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego,
- sól,
- 400 g filetów z piersi kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- pieprz,
- według upodobania - kilka łodyg selera naciowego

Przygotowanie:

1. Mango obrać, oddzielić miąższ od włóknistej pestki. Miąższ zmiksować na puree z sokiem z limonki. Żurawinę drobno posiekać. Papryczkę chili oczyścić, umyć i także drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Żurawinę, chili i imbir dodać do puree z mango i przyprawić szczyptą soli.
2. Filety z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Nadziewać je metodą harmonijkową na patyczki do szaszłyków zwilżone wodą. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć na nim szaszłyki z obu stron po 2-3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
3. Szaszłyki podawać z sosem z mango i żurawin, ewentualnie - z łodygami selera naciowego. Można je także przygotowywać na grillu na węgiel drzewny. Czas przygotowania ok. 30 minut
Wartości odżywcze jednej porcji:
Białko: 25 g
Tłuszcz: 6,6 g
Węglowodany: 22 g
Wartość energetyczna: 246 kcal / 1027 kJ

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas