Szczawiowa z jajkiem

Nie lubisz szczawiowej? Ten przepis cię do niej przekona!

Składniki dla 4 osób:

  • 30 dag szczawiu włoszczyzna
  • 4 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej 1,5 l wody, włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę, łyżkę masła, liście laurowe, ziela angielskie. Przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj 20 minut. Wyjmij włoszczyznę. Posiekaj szczaw i dodaj go do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut.

2. Jajka ugotuj na twardo. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę wymieszaj z zimną wodą, dodaj do zupy. Przed podaniem wlej zahartowaną śmietanę, zagotuj na małym ogniu. Zupę przelej do miseczek. Podawaj z ugotowanym jajkiem i startym serem.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje