Szczawiowa ze śmietaną

Przepis na pyszną i niedrogą zupę

Składniki:

  • ok. 80 dag szczawiu
  • 4 spore ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. śmietany 12 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek  ziół do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie, odcedź i dobrze osącz. Szczaw oczyść, opłucz, grubo posiekaj.

Zagotuj bulion, dodaj do niego szczaw. Poczekaj, aż zupa zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Zagęść mąką wymieszaną z wodą.

2. Jajka gotuj ok. 10 minut w posolonej wodzie. Do zupy wlej śmietanę i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Cebulę obierz, posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę. Dodaj ziemniaki. Mieszając, zrumień je ze wszystkich stron.

Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż ziemniaki oraz pokrojone jajko. Gotowe danie udekoruj ziołami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje